Marketplaces online devin responsabili pentru TVA

Piețele online din UE (cum ar fi Amazon, eBay etc.) vor deveni responsabile de încărcarea și colectarea TVA-ului pentru vânzătorii din afara UE în încercarea de a recupera 5.000.000.000 EUR în cazul fraudei în materie de TVA. Miniștrii de finanțe ai Comisiei Europene (ce) și ECOFIN au ajuns la o decizie în martie și în ultimele două luni au discutat despre regulamentele de punere în aplicare. Acesta va trece acum la Parlamentul European pentru punerea în aplicare pe 1 ianuarie, 2021.

Marketplaces devin responsabili pentru colecții de TVA din afara UE:

  • La mărfurile de până la 150 EUR (valoare) vândute pe platformele lor; Şi
  • Toate bunurile vândute pe platforma lor în cazul în care vânzătorul utilizează centrele de împlinire.

Vânzătorii din afara UE vor fi responsabili pentru import și pentru importul TVA-ului pentru a facilita acest lucru, iar apoi efectuează o vânzare cu valoare zero pe piața în care mărfurile traversează o frontieră UE. Pe piață ar efectua apoi o vânzare de TVA-evaluat intern la client. Vânzătorii din afara UE vor putea utiliza returnarea TVA-ului unic (OSS) pentru a recupera TVA-ul de import.

Un singur GHIȘEU unic de TVA

Declarația unică de TVA din partea UE a ghișeului unic (OSS) va permite vânzătorilor din UE și din afara UE să raporteze toate vânzările lor printr-o singură întoarcere la autoritățile fiscale naționale. Acest lucru se încheie cu cerința pentru mai multe declarații de TVA din partea UE pentru vânzătorii de comerț electronic, punând astfel capăt nevoii de simplificare a pragului de vânzare la distanță. Cu alte cuvinte, raportarea și depunerea TVA-ului vor fi mai raționalizate. Echipa noastră de experți în domeniul TVA va continua să gestioneze declarațiile de TVA pentru companiile americane și canadiene care fac afaceri în UE, Australia, Noua Zeelandă și Japonia.

Consultantul dvs. fiscal

Vizualizare profilCitește articole

Raluca Țuțu

  • Coordonator de departament
  • BUCUREȘTI

Raluca este consultant fiscal autorizat, specializat pe probleme care țin de TVA, consultanță în materie de impozite indirecte și fiscalitate internațională și acționează în calitate de consultant fiscal principal, în baza mandatelor acordate în sfera fiscalității de numeroși clienți ai companiei.

Este titulara unei diplome de licență (B.A.) în domeniul Finanțelor și Piețelor de Capital acordate de Academia de Studii Economice din București și deținătoarea titlului de „Legum Magister” în domeniul Fiscalității Internaționale, acordat de Institutul de Drept Fiscal Austriac și Internațional, din cadrul Universității de Economie și Afaceri din Viena (Vienna University of Economics and Business). Periodic, Raluca publică și își aduce contribuția prin articole și opinii ale expertului pe teme de fiscalitate, preluate ulterior de diverse canale media. Raluca este autoarea cărții „Taxa pe valoarea adăugată, de la teorie la practică”, publicată în decembrie 2012 și este unicul membru din România al „The European VAT Club”.