România va introduce SAF-T până la sfârșitul anului 2020

Autoritatea fiscală a României, Agenția națională de administrare fiscală (NAFA), este de a introduce fișierul de audit standard pentru taxe (SAF-T) TVA de raportare tranzacțională până la sfârșitul anului 2020.

Obiectivul general al proiectului este de a consolida capacitatea NAFA de a sprijini inițiativele de modernizare, prin introducerea de servicii publice electronice care optimizează procesele decizionale orientate spre afaceri, inclusiv prin punerea în aplicare a unui de audit standard pentru toți operatorii economici.

România intenționează ca regimul tranzacțional de schimb de date să fie obligatoriu pentru toate societățile de TVA înregistrate – rezidente și nerezidente. Este probabil ca, deși pentru a începe un pilot cu contribuabilii mari în primul rând, eventual, la începutul 2020. La jumătatea perioadei, NAFA dorește să reducă numărul de returnări legate de TVA pe baza unor informații îmbunătățite de la SAF-T.

SAF-T a fost elaborat de OCDE în 2005 ca schemă standard pentru schimbul de date privind tranzacțiile pentru TVA și alte scopuri de raportare fiscală. Scopul a fost de a avea un format armonizat de schimb de date la nivel internațional pentru a ajuta companiile să facă schimb eficient de informații cu autoritățile fiscale. Acesta a fost adoptat în șapte țări europene, printre care: Portugalia; Austria Luxemburg Franța Polonia Lituania și Norvegia. Ungaria caută să fie a opta țară în doi ani. Polonia a anunțat deja planurile de a scădea cerința privind returnarea TVA-ului, înlocuind-o cu remiterile SAF-T.

Consultantul dvs. fiscal

Vizualizare profilCitește articole

Ionuț Zeche

  • Managing Partner
  • București

Ionuț este Directorul General și, în același timp, fondatorul Tax Representation. Fost bursier Fullbright, licențiat (B.A.) în domeniul Finanțelor, deținător al titlurilor de „Juris Doctor” (J.D.) și de master (M.S.) în domeniul „Fiscalitate internațională”, în urma absolvirii cursurilor la Universitatea Bentley. Ionuț are o experiență de 20 de ani în fiscalitate românească și internațională și se axează pe investiții străine în România, contencios fiscal și litigii, fuziuni și achiziții și structurare fiscală internațională.