Clawback reveni pentru a fi modificate în doi pași

Mecanismul de impozitare clawback va fi schimbat în doi pași, bugetul casei de sănătate a medicamentelor fiind indexat în primul rând la rata inflației și, în a doua etapă, revizuirea formulei de calcul a contribuției, a anunțat, Augustus costache, purtătorul de cuvânt al Casa Națională de asigurări de sănătate (CNAS). Aducerea bugetului la zi prin actualizarea ratei inflației este considerată benefică de către industria agricolă, deoarece ar lăsa o sumă mai mică (diferența dintre consumul de medicamente și bugetul CNAS) care urmează să fie colectate de la producători prin intermediul taxei clawback, în timp ce producătorii medicamente generice, o cerere mai ieftină, insistentă și schimbarea mecanismului de prelevare pentru a atenua povara disproporționată pe care o suportă.
Sistemul de sănătate publică acoperă doar o parte din costul consumului de droguri într-un an, o sumă neschimbată în 2012.
"Lucrăm în prezent într-un ritm accelerat cu reprezentanții ministerelor sănătății și Finanțelor, precum și cu industria farmaceutică (APMGR, ARPIM, grund) pentru a finaliza mai multe variante de mecanism clawback care vor fi prezentate guvernului. primul pas este de a corecta bugetul de referință, suma de la care începe calculul contribuției, prin indexarea acesteia cu rata inflației și aducerea acesteia la nivelul de 2018, și va exista o modalitate de a actualiza automat acest buget în viitor , și într-un al doilea pas, mecanismul însuși, formula de calcul a contribuției, va fi revizuit ", a anunțat Augustus costache. Taxa clawback a fost introdusă în 2009 ca măsură temporară, în contextul crizei financiare, și numai producătorii de droguri afectați. Ei trebuie să plătească diferența dintre cât de mult a CNAS are un buget de decontare într-un an și cât de mult de fapt, reduceri pentru medicamente. Până în prezent, totuși, această taxă nu a fost renunțată în pofida caracterului temporar cu care a fost introdusă, iar bugetul CNAS nu a fost majorat timp de mulți ani. Factorii de decizie de droguri au plătit 1, 22 miliarde de lei în primele șase luni ale anului pentru taxa clawback, cu 90.000.000 lei (8%) mai mult față de aceeași perioadă a anului trecut. În ciuda acestei creșteri, totalul este de 250.000.000 lei sub ceea ce guvernul estimează pentru primul semestru. Pentru întregul an, guvernul anticipează în mijlocul anului o colecție de 2.810.000.000 lei din taxa clawback.
Reprezentanții Ministerului Sănătății au declarat luna trecută că au propus producătorilor de droguri, în discuțiile cu privire la contribuția trimestrială (taxa clawback), că bugetul CNAS ar putea crește odată cu rata inflației cumulate de la 2012 la prezent.
Asociația producătorilor de medicamente generice din România (APMGR) a apelat în repetate rânduri la ministerele sănătății și Finanțelor pentru a introduce taxa clawback diferențiată la preț, arătând că metoda actuală de calcul pune presiune nejustificată pe ieftine medicamente, producătorii fiind puse în situația de a le scoate de pe piață pentru a nu le face în pierdere. Reprezentanții APMGR susțin că în următorii ani mai mult de 2.300 de medicamente generice utilizate de mai mult de 8.500.000 de pacienți vor dispărea datorită faptului că producătorii nu vor mai putea plăti pentru costurile de producție. APMGR subliniază că 60% dintre acestea sunt medicamente sub 25 MDL, utilizate de mai mult de 8.500.000 de pacienți și, de cele mai multe ori, fabricate în România.

Consultantul dvs. fiscal

Vizualizare profilCitește articole

Raluca Țuțu

  • Coordonator de departament
  • BUCUREȘTI

Raluca este consultant fiscal autorizat, specializat pe probleme care țin de TVA, consultanță în materie de impozite indirecte și fiscalitate internațională și acționează în calitate de consultant fiscal principal, în baza mandatelor acordate în sfera fiscalității de numeroși clienți ai companiei.

Este titulara unei diplome de licență (B.A.) în domeniul Finanțelor și Piețelor de Capital acordate de Academia de Studii Economice din București și deținătoarea titlului de „Legum Magister” în domeniul Fiscalității Internaționale, acordat de Institutul de Drept Fiscal Austriac și Internațional, din cadrul Universității de Economie și Afaceri din Viena (Vienna University of Economics and Business). Periodic, Raluca publică și își aduce contribuția prin articole și opinii ale expertului pe teme de fiscalitate, preluate ulterior de diverse canale media. Raluca este autoarea cărții „Taxa pe valoarea adăugată, de la teorie la practică”, publicată în decembrie 2012 și este unicul membru din România al „The European VAT Club”.