Comisia respinge cererea formulată de România de a aplica cota zero pentru anumite livrări

Prin scrisoarea înregistrată la Comisie la data de 26 aprilie 2017, România a solicitat, în temeiul articolului 395 din Directiva TVA, o autorizație de a aplica TVA de 0% pentru o serie de livrări de bunuri și servicii.

În temeiul articolului 395 din Directiva TVA, Consiliul, acționând în unanimitate asupra unei propuneri din partea Comisiei, poate autoriza orice stat membru să introducă măsuri speciale de derogare de la dispozițiile acestei Directive, pentru a simplifica procedura de colectare a TVA sau pentru a preveni anumite forme de evaziune fiscală sau de fraudă. Având în vedere că această procedură prevede derogări de la principiile generale în materie de TVA, în conformitate cu hotărârile constante ale Curții de Justiție a Uniunii Europene, aceste derogări trebuie să fie proporționale și să aibă domeniu de aplicare limitat.

Articolele 96-99 din Directiva TVA prevăd cotele de TVA aplicabile livrărilor de bunuri și servicii. România ar dori derogare de la aceste dispoziţii, prin aplicarea unei cote de TVA de 0% la o serie de livrări de bunuri şi servicii, la care se aplică în mod normal o cotă de TVA standard sau redusă. România solicită această măsură în scopul combaterii evaziunii fiscale.

Potrivit Comisiei, introducerea cotei de TVA de 0% nu poate fi considerată o măsură de prevenire a evaziunii fiscale sau a fraudei, în sensul prevederilor articolului 395 din Directiva TVA. Întrucât nu sunt îndeplinite condițiile prevăzute la articolul 395, măsura de derogare solicitată de România nu poate fi justificată în temeiul prezentului articol.

În consecință, Comisia respinge cererea formulată de România.

Pentru a parcurge textul integral al comunicării, consultaţi documentul: COM (2017) 785 Comunicarea către România cu privire la solicitarea de aplicare a cotei zero.

Consultantul dvs. fiscal

Vizualizare profilCitește articole

Raluca Țuțu

  • Coordonator de departament
  • BUCUREȘTI

Raluca este consultant fiscal autorizat, specializat pe probleme care țin de TVA, consultanță în materie de impozite indirecte și fiscalitate internațională și acționează în calitate de consultant fiscal principal, în baza mandatelor acordate în sfera fiscalității de numeroși clienți ai companiei.

Este titulara unei diplome de licență (B.A.) în domeniul Finanțelor și Piețelor de Capital acordate de Academia de Studii Economice din București și deținătoarea titlului de „Legum Magister” în domeniul Fiscalității Internaționale, acordat de Institutul de Drept Fiscal Austriac și Internațional, din cadrul Universității de Economie și Afaceri din Viena (Vienna University of Economics and Business). Periodic, Raluca publică și își aduce contribuția prin articole și opinii ale expertului pe teme de fiscalitate, preluate ulterior de diverse canale media. Raluca este autoarea cărții „Taxa pe valoarea adăugată, de la teorie la practică”, publicată în decembrie 2012 și este unicul membru din România al „The European VAT Club”.