Taxarea inversă va fi prelungită până la data de 30 iunie 2022

Perioada de implementare a mecanismului de taxare inversă în ceea ce privește operațiunile care implică bunuri și servicii supuse riscului de fraudă a fost prelungită până la data de 30 iunie 2022. Consiliul Uniunii Europene a adoptat această măsură în vederea combaterii fraudei în domeniu. Printre produsele care fac obiectul taxării inverse în România se numără cerealele, telefoanele mobile şi proprietăţile imobiliare. Această măsură era în vigoare numai până la data de 31 decembrie 2018, înainte de decizia Consiliul UE de a prelungi termenul limită.

Potrivit ultimului studiu lansat de Comisia Europeană privind colectarea TVA, cuantumul pierderilor de TVA la nivelul UE s-a ridicat la 147,1 miliarde de euro în 2016, din care numai 6,13 miliarde de euro neîncasate la bugetul României, ceea ce reprezintă o rată de colectare a TVA de 35,88 %, cea mai ridicată rată înregistrată în statele membre ale UE. În acest context, prelungirea termenului limită pentru taxarea inversă a operaţiunilor care prezintă risc de fraudă până la 30 iunie 2022 este o măsură utilă şi exactă în vederea combaterii fraudei cu TVA. În mod similar, informatizarea ANAF, cu accent pe punerea în aplicare a protocolului SAF-T, ar putea fi o modalitate modernă de a încasa TVA, prin intermediul tehnologiei informatice. Ne aşteptăm ca Ministerul Finanţelor Publice să transpună Directiva în legislaţie locală cât de curând posibil ".

România a fost de acord cu această măsură, care permite statelor membre ale UE care îndeplinesc condiţii specifice să aplice un mecanism generalizat de taxare inversă în legătură cu livrarea de bunuri şi servicii, până la 30 iunie 2022. Taxarea inversă se poate aplica în cazul bunurilor și serviciilor care depășesc pragul de 10.000 EUR pe factură.

Consultantul dvs. fiscal

Vizualizare profilCitește articole

Ionuț Zeche

  • Managing Partner
  • București

Ionuț este Directorul General și, în același timp, fondatorul Tax Representation. Fost bursier Fullbright, licențiat (B.A.) în domeniul Finanțelor, deținător al titlurilor de „Juris Doctor” (J.D.) și de master (M.S.) în domeniul „Fiscalitate internațională”, în urma absolvirii cursurilor la Universitatea Bentley. Ionuț are o experiență de 20 de ani în fiscalitate românească și internațională și se axează pe investiții străine în România, contencios fiscal și litigii, fuziuni și achiziții și structurare fiscală internațională.